على الحمل البكتيري للحم الدجاج الطري Ianthus carphyllus تاثير مستخلصات ثمار نبات القرنفل

Authors

  • محمد موسى جعفر قسم التقنيات الغذائية االحيائية ، دائرة البحوث الزراعية ، وزارة العلوم والتكنلوجيا
  • حسين عوده كريدي قسم التقنيات الغذائية االحيائية ، دائرة البحوث الزراعية ، وزارة العلوم والتكنلوجيا
  • خميس حبيب مطلك قسم التقنيات الغذائية االحيائية ، دائرة البحوث الزراعية ، وزارة العلوم والتكنلوجيا
  • سندس حميد احمد قسم التقنيات الغذائية االحيائية ، دائرة البحوث الزراعية ، وزارة العلوم والتكنلوجيا

Keywords:

Clove fruits extract, Bacterial load, Chicken meat

Abstract


The Study was carried out to isolation and identification of Salmonella. typhimurium Staphylococcus. aureus, Listeria monocytogenic, Pseudomonas aeruginosa which consider the most important causes of fresh meat contamination, the extraction of active substances of clove fruits was extract by using alcoholic Extraction (cold and hot) and water extraction (cold and hot), the effects of the active constituents were studied to appear their activity to Reduce the growth of the bacterial isolates by using o.3% concentration and minimum inhibition concentration method (MIC). The results indicate that the hot alcoholic extraction o.3% was the best extraction in reducing the growth of bacteria by measuring the inhibition zone diameter

Published

2018-07-10

Issue

Section

Articles

How to Cite

[1]
“على الحمل البكتيري للحم الدجاج الطري Ianthus carphyllus تاثير مستخلصات ثمار نبات القرنفل”, ANJS, vol. 16, no. 3, pp. 41–47, Jul. 2018, Accessed: Apr. 19, 2024. [Online]. Available: https://anjs.edu.iq/index.php/anjs/article/view/644

Most read articles by the same author(s)