التقدير الطيفي المباشر للفناديوم في النباتات والاطعمة بتكوين معقد للفناديوم مع حامض الثايوكلايكول

Authors

  • اياد حمزة جاسم جامعة النهرين/كلية العلوم/قسم الكيمياء
  • بشرى بشير قاسم جامعة بغداد/كلية العلوم/قسم الكيمياء

Keywords:

NON

Abstract

A simple, direct, sensitive, selective and rapid spectrophotometric method is described for the determination of vanadium in foods and plants using chelate complex formation with SH (Thioglycolic acid) reagent. All parameters for the measurements were optimized and vanadium was determined at max=225.4nm. The linear concentration range obyed Beer-Lambert's low was (0.05-20)g.ml-1 for V(IV). with detection limit of 10 ng.ml-1, high sensitivity (slop = 0.1536) and linearity (r = 0.9978), good precision (%RSD at 5 g.ml-1 = 0.256 and accuracy (%Erel. = 0.59, %Rec. = 99.58). The interferences of certain elements were studied then the vanadium was determined in some foods, grains and fruits.

Published

2018-08-27

Issue

Section

Articles

How to Cite

[1]
“التقدير الطيفي المباشر للفناديوم في النباتات والاطعمة بتكوين معقد للفناديوم مع حامض الثايوكلايكول”, ANJS, vol. 10, no. 2, pp. 8–14, Aug. 2018, Accessed: May 05, 2024. [Online]. Available: https://anjs.edu.iq/index.php/anjs/article/view/1468